Ovesno-pohankový rybízový koláč

Vždycky když jsem u babičky v létě na návštěvě, odjíždím s taškou plnou zavařených sklenic a domácí zeleninou či ovocem. Minulý týden mi bab...

Vždycky když jsem u babičky v létě na návštěvě, odjíždím s taškou plnou zavařených sklenic a domácí zeleninou či ovocem. Minulý týden mi babča natrhala mísu rybízu a když jí říkám, že rybíz jím doma jenom já a že to nejspíš nespotřebuju, natrhá mi pro jistotu ještě trošku víc se slovy, že to zvládnu sníst a ať si z toho udělám koláč.

Jenže do kynutého se mi nechtělo, tak jsem zkusila trochu experimentovat a světe div se, ono to vyšlo a chutná to dobře. Měl takový úspěch, že ho snědli i ti, kteří se zdravému jinak vyhýbají jak čert kříži.Tak jsem se rozhodla se s vámi o tu dobrotu podělit, protože třeba taky máte hodně rybízu a nevíte co s ním.

Ovesno-pohankový rybízový koláč

INDGREDIENCE

Na těsto:

150 gramů ovesných vloček, namletých na mouku
150 gramů pohankové mouky (nebo klidně pšeničné celozrnné, žitné nebo rýžové)
3 lžíce třtinového cukru - dejte podle chuti, mě tři přišli dost, ale pokud máte radši sladší, není problém
2 šťastná vejce
4 lžíce oleje
1/2 pytlíku kypřícího prášku
špetka soli
troška skořice
Rybíz podle velikosti koláče

Na drobenku:

20 gramů másla
dvě lžíce javorového nebo agáve sirupu
2 lžíce libovolné mouky


POSTUP

Začneme tím, že si smícháme všechny suché ingredience, tedy mouky, cukr, kypřící prášek, sůl a skořici. Pak přidáme všechny tekuté. Pokud by těsto příliš lepilo, přidáme mouku, pokud bychom naopak měli těsto moc suché, přidáme trochu oleje. Všechno se nám musí krásně spojit v celistvou hmotu, která možná trochu lepí, ale musí držet. Těsto následně vmačkáme do formy na koláč. Pomožte si tím, že si u toho budete namáčet ruce, těsto totiž docela dost lepí.

Drobenku si nachystáme tak, že máslo necháme změknout do pokojové teploty a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vznikne taková kašička, ve které obalíme rybíz.

Rybíz obalený v drobence vylijeme na těsto a takto připravený koláč vložíme do trouby na cca 180 stupňů na 25-30 minut. 

Tenhle koláč perfektně funguje i se švestakama a myslím, že by byl dobrý i s rebarborou, jen by se musel o trošku přisladit. 

Doufám, že recept vyzkoušíte a že mi dáte vědět, jak chutnalo.

Dobrou chuť!

Lucienne


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Mňam tak to vyzerá skvelo! :) Aj fotky ti veľmi pekne vyšli. :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Hned jak se vrátím domů do Čech tento podzim, zkusím ho :) Mam na něj tady strašnou chuť a vypadá fakt suprově :)
    Krásný den!
    Ejnets v Lisabonu | instagram: EJNETS

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážím! :-)