DIY

Vánoční DIY na poslední chvíli - výroba domácího mýdla

prosince 19, 2017 Unknown 0 Comments

Nakupování a vymýšlení dárků na poslední chvíli je děsný drama. Všude je trilion lidí, kteří vám vaší vybranou věc kradou před nosem, strkají do vás a pomalu ani nemáte šanci se vecpat do obchodu. A co teď?
My jsme se letošnímu šílení snažili vyhnou tím, že jsme se rozhodli dárky vyrábět. Tím my myslím mě a Marťu, mýho přítele.

Pro naše mamky jsme se rozhodli vyrobit domácí mejdlíčka a svíčky. Pro mužské obsazení potom nakládaný buřty a vaječný koňak!

Ale v tomhle článku se zaměříme spíše na tu nejedlou část. 

Co je vlastně na výrobu mýdla potřeba? Především mýdlová hmota! Já jsem tu svojí objednávala přes internet, ale seženete jí určitě i ve výtvarných potřebách. Existují různé druhy, od té nejobyčejnější, s kozím mlékem, s různými přidanými olejíčky. Záleží zkrátka na vaší preferenci (a taky na tom, kolik za to chcete utratit).

 Kromě mýdlový hmoty taky nějaký nasušený bylinky, protože to v tom vypadá prostě děsně pěkně. A k těm bylinkám se taky hodí nějaký vonný olejíček. A v neposlední řadě se bude hodit i nějaký kosmetický barvivo. 

Super je, že ve výrobě domácích mýdel se fakt můžete utrhnout ze řetězu a vymýšlet různé druhy. My jsme se rozhodli dělat mýdla pomerančový a levandulový. 

Na to pomerančový jsme potřebovali:

průhlednou i neprůhlednou mýdlovou hmotu
nasušenou kůru z pomeranče
vonnou pomerančovou esenci
oranžovou barvu do kosmetiky

1.Nejdřív jsme rozpustili neprůhlednou hmotu a přidali k ní jenom vůni, nic víc. To jsme pak nalili do chlebový formy vystlanou pečícím papírem a nechali zatuhnout. 

2.Pak jsme rozpustili hmotu průhlednou, do který jsme nakapali vůni, trošku barvy a nakonec jsme tam přimíchali sušenou kůru z pomeranče. Celý jsme to potom vylili na tu zatuhnutou neprůhlednou hmotu a nechali znovu pořádně zatuhnout. 

3.Když byla hmota opravdu pořádně zatuhlá, vyndali jsme jí z chlebové formy a nakrájeli na menší mejdlíčka. Vypadá to fakt úžasně, řekněte sami!




Na levandulový mýdlo jsme potřebovali:
opět průhlednou i neprůhlednou mýdlovou hmotu
nasušenou levanduli
vonnou levandulovou esenci
fialovou barvu do kosmetiky

1. Z neprůhledný hmoty jsme potom nožem nadělali takové hoblinky, které jsme dali tentokrát do různých krabiček třeba od pomazánky, protože jsme chtěli mít trochu jiný tvar mýdla, než bylo to pomerančový.

2.Pak jsme si rozpustili neprůhlednou hmotu, přidali jsme vůni, barvu a levanduli
 a nalili jsme to na ty hoblinky.

3.Když to pořádně ztuhne, tak se to akorát vyklopí a na světe je další krásný mejdlo!

Naše mejdlíčka jsme potom zabalili do potravinový fólie a nalepili jsme na ně samolepky, který jsem koupila v Tigeru. Následně jsme to jenom převázali obyčejným provázkem a fakt si upřímně myslím, že to vypadá hrozně pěkně.



Mrkněte na youtube, nápadů je tam veliká spousta! :-) A pokud se rozhodnete mejdlíčka taky dělat, nezapomeňte mi ukázat vaše výtvory.

S láskou, Lucienne 💜

0 komentářů:

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážím! :-)