Hlavní chody

Švestkový knedlíky

února 09, 2018 Unknown 1 Comments

Ačkoli se teď snažíme z našeho jídelníčku sladká jídla co nejvíce redukovat, občas si to zkrátka odpustit neumíme a něco sladkého si dáme. Švestkový knedlíky milujeme, hlavně když je k nim mák a med. Nedělají se u nás nějak často, tak jednou za půl roku a  o to víc si na nich vždycky pochutnáme.



S bramborovým těstem se moc dobře pracuje a tvaroh mu přidá na jemnosti. Když vám těsto bude po zpracování hodně lepit, nebojte se přidat mouku. Mouku ostatně mějte vždycky po ruce, ať si můžete kdykoli podsypat vál. Vše záleží na tom, jak rychle budete s těstem pracovat, protože brambory hodně pouští vodu a pak se musí mouka přidat. Knedlík před hozením do vody můžete ještě obalit v krupičce, bude pak takový trošku oslizlý, ale není to vůbec nutné.

INGREDIENCE

350 gramů vařených brambor ve slupce
300 gramů hrubé mouky
50 gramů dětské krupičky
1 vejce
1 vanička tvarohu (200 gramů)
švestky
mletý mák
med
rozpuštěné máslo
sůl

POSTUP
1. Uvařené a oloupané brambory si nastrouhám na jemno a trochu osolím. Přidám všechny ostatní ingredience a na vále zpracuju těsto. Když se ještě lepí, přidám mouku nebo krupičku, dokud se mi s ním hezky nepracuje.

2. Následně z těsta uplácám pomyslný knedlík, že kterého postupně ukrajuji kousky velké kolem pěti až sedmi centimetrů. Vše záleží na velikosti ovoce. Ukrojený kousek rukou trošku zmáčknu, vložím do něj švestku, kterou do něj zabalím a přesvědčím se, že těsto není nikde prasknuté.

3. Uválené knedlíky hodím do vroucí vody. Až vyplavou, vařím další cca 3 minuty a poté vyndám.

4. Knedlíky si klidně můžete dát s tvarohem, posypat cukrem a polít smetanou, ale my je máme nejradši posypané mletým mákem, polité medem a rozpuštěným máslem.

Doubrou chuť!

1 komentář:

  1. Mňam, jako vždycky skvělý recept! :) Momentálně se snažím sladká jídla z jídelníčku vyřazovat, protože potřebuji začít zase hubnout... ale časem si knedlíky podle tohoto receptu určitě udělám. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážím! :-)